Image
Amunt
Navegació

Can Gazà: la casa de los nadies


Fitxa tècnica

Títol

Can Gazà: La casa de los nadies

Gènere

Documental

Durada

50 minuts

Can Gazà ens parla de la marginació i la pobresa, i ens endinsa en el món de la droga, l’alcohol i la marginació extrema. Però també ens parla de dignitat, de lluita i d’una manera diferent de viure.
Tots els protagonistes d’aquesta història varen caure i n’han sabut sortir. Una relat de perdedors que volen guanyar el que els queda de futur.

can-gaza-p1

Sinopsi
Can Gazà és un projecte documental que neix amb l’objectiu de donar a conèixer una finca rústica ubicada en el Secar de la Real a Palma de Mallorca.

Es tracta d’un projecte iniciat per Jaume Santandreu que des de l’any 2003 funciona amb un règim familiar i d’autogestió i que atén a gent exclosa socialment sense cap tipus de suport i amb malalties de diferent grau com poden ser drogodependència, alcoholisme… El seu deteriorament físic, gairebé irreversible en tots els casos, fa que no puguin reincorporar-se mai més al món laboral d’una forma normal. Per a ells, Can Gazà els proporciona totes les seves necessitats, un darrer camí en forma d’entorn familiar. Un model de família que els permet treballar molt millor i amb compromís en la recuperació de l’autoestima i la dignitat.

Can Gazà es coneix també com la comuna dels marginats. Un exemple únic d’autogestió i de lluita per a la dignitat.

L’objectiu del documental és mostrar a una societat que viu en temps de crisi, la lluita d’un grup de persones que saben afrontar diàriament una crisi permanent.

A partir del poema “Los Nadies” d’Eduardo Galeano aquest documental vol donar a conèixer la realitat quotidiana d’unes persones marginades de la societat.

Can Gazà és el darrer refugi d’unes vides marcades per les drogues, l’alcohol, la presó i la marginació.

A Can Gazà, sota un règim de total autogestió, els seus habitant lluiten per a sobreviure, però sobretot per a recuperar la seva dignitat que en molts casos, la creien perduda. De la seva lluita per a a la supervivència de cada dia, dels errors comesos al llarg de les seves vides i de l’experiència apresa en parla aquest documental. Ho fa en primera persona, amb els testimonis, amb les inquietuds, amb els desitjos i l’esperança dels seus protagonistes. És la història d’una societat en crisi i d’uns homes que podrien ser els protagonistes del poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”.

can-gaza-p2

Tractament
El documental s’estructura al voltant del poema Los nadies i fa un recorregut pel món de la marginació extrema.

Són les sis del matí. Comença un nou dia a Can Gazà. La casa es desperta i els seus habitants comencen una nova jornada.

La idea és enregistrar durant 1 mes el dia a dia dels habitants de la casa i fer un seguiment de les activitats que realitzen: L’esmorzar, el treball diari… Dividir els testimonis en dues parts argumentals: Què els ha portat allà i com Can Gazà ha canviat les seves vides.

A mesura que avanci el documental anirem veient la transformació dels personatges, coneixerem quin és el seu grau de participació en el treball col·lectiu, sabrem què pensen i fins a quin punt estan informats de l’actualitat a nivell local i mundial.

La càmera es convertirà en un personatge més i anirà mostrant com transcórrer el temps a dins del recinte i en tots aquells espais que formin part del dia a dia dels habitants de Can Gazà (Visites al metges, passeigs, treballs a la Casa Llarga, etc.)

Totes les entrevistes es realitzaran de manera dinàmica mentre els protagonistes van desenvolupant les seves activitats (treballar al camp, cuidar els animals, cuinar, menjar…)
El documental anirà avançant a mesura que passin els dies i les hores, donant a conèixer les activitats dels set personatges protagonistes.

També comptarà amb el testimoni de Jaume Mateu, president de la Fundació Can Gazà, representants dels Amics de Can Gazà (un grup de gent que de manera altruista ajuden econòmicament i amb aportacions de tota mena al manteniment de la casa) i la Caty, que realitza una feina similar a la d’assistent social. També entrevistarem gent de la societat civil (cantants, artistes, intel·lectuals i polítics) que han col·laborat alguna vegada amb el projecte de Can Gazà.

De tota manera, el protagonisme principal recaurà sobre Jaume Santandreu, autèntic impulsor i ànima del projecte.