Queralt ha estat sempre el teló de fons de Berga. Per a un berguedà, costa i tot de reconèixer la silueta de la muntanya des d’una altra perspectiva. Veiem sempre Queralt retallant el cel, quan mirem amunt des de la finestra, per veure si els núvols són negres i si plourà aquesta tarda, o quan pugem per la carretera i sentim de cop que ja som a casa.
Queralt és una part essencial de les nostres vides, i el 2016 serà l’any de Queralt. Al setembre, fa cent anys que la Mare de Déu de Queralt va ser coronada, igual com ho havien estat abans altres verges, com Montserrat i la Mercè. El 1916 Berga va fer festa grossa per celebrar-ho, amb visita inclosa de la Infanta Isabel. I d’aleshores ençà els berguedans hem establert que, cada 25 anys, fem una renovació profunda del nostre compromís amb Queralt, tal com cada 25 d’abril passem la revisió rutinària del vot de poble. Toca retre honors a Queralt i recordar que és un ingredient imprescindible de la berguedanitat.
Amb aquest propòsit, hem elaborat el calendari que teniu a les mans. És ja el novè de la sèrie que va iniciar Bífidus Produccions l’any 2008, primer amb el segell de Ràdio Berga i darrerament amb el de la revista AquíBerguedà. Els vuit anteriors, els hem dedicat a revisar les obres d’alguns dels fotògrafs més destacats que ha tingut el Berguedà en l’últim segle: Elies Sala, Joan Ribera, Josep Deseuras, Faust Guitart, Lluís Ribera, Josep Pons, Josep M. Casals i Jaume Huch i Guixer. I ho hem fet sempre de la mà de l’Arxiu Comarcal del Berguedà, que ha col·laborat en la selecció de fotografies, en l’edició del calendari i en l’organització d’una exposició paral·lela.
Aquest 2016, per commemorar l’efemèride del centenari de la Coronació, hem cregut oportú fer un exercici diferent: intentar traçar un camí de cent anys d’història de Queralt a partir de la mirada de diversos fotògrafs. Els fulls que segueixen, del gener al desembre, són un recorregut cronològic que comença el 1916 i acaba cent anys després. Hi trobareu imatges de la Coronació i dels aniversaris que s’han anat celebrant cada 25 anys, amb detalls significatius com els que encerclem sobre d’aquestes línies. I també hi trobareu instantànies d’altres moments rellavants que ha viscut Queralt, el santuari i la muntanya, al llarg d’aquest segle, com la reconstrucció de la teulada o l’incendi que va cremar tota la falda de la muntanya.
Fins a finals de gener, podeu visitar a l’Arxiu Comarcal del Berguedà, al Pavelló de Suècia, una selecció més àmplia de fotografies, que ajuden a completar aquest trajecte històric.
Que aquest calendari us acompanyi 365 dies més (366, de fet, que el 2016 és any de traspàs). I que us serveixi per recordar diàriament que Queralt és la nostra joia, el nostre privilegi, el nostre balcó al món. O, com diu l’himne de la Coronació, “sol de glòria, foc de vida, llum de tot progrés, sobre Berga brilla sempre més!”.
Atenent la circumstància del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt com a patrona de Berga i comarca, enguany el calendari és dedicat a aquesta efemèride i fa un recull de fotografies que suposen un recorregut històric sobre la muntanya i el santuari des de 1916 fins avui mateix, recollint, entre d’altres esdeveniments, els aniversaris celebrats cada vint-i-cinc anys.
La idea neix d’en Xavi Rosiñol, i s’ha adoptat el criteri d’incloure fotografies de la Coronació de 1916, de tots els aniversaris, celebrats cada quart de segle, i de les circumstàncies històriques d’especial interès que s’hagi considerat oportú d’afegir-hi. Han tingut prioritat imatges poc vistes, que donin informació nova a l’espectador, encara que altres de comunes poguessin ser més representatives del moment. També s’ha volgut que hi fossin presents fotògrafs que han marcat època, tant de la comarca com de fora. Bona part són berguedans i coneguts, i fins i tot a alguns els hem dedicat un calendari anterior d’aquesta mateixa sèrie. Altres són de fora, i hi ha alguns dels millors reporters del país: és el cas d’en Brangulí o en Pérez de Rozas.
Els Brangulí són dels millors noms de la fotografia periodística del país, el seu fons és conservat a l’Arxiu Nacional de Catalunya, i són seves fotografies de 1916 i de 1941, anys en què no són massa abundants les imatges, sobretot el segon aniversari, que correspon a una dura postguerra, amb molta escassetat de mitjans. Els Pérez de Rozas són una altra nissaga de fotògrafs, més esponerosa, que va arribar fins a temps relativament recents, el seu fons és conservat a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, i és imprescindible per a la història del país. Poder incorporar els seus noms a aquest calendari és una cosa que cal agrair a les respectives institucions, així com als seus hereus, que han tingut clar que la millor manera de conservar-ne la memòria i la utilitat és cedir-ne el fons a un arxiu.
La resta són de casa. Hi ha en Jaume Huch i Guixer, que té una col·lecció antiga i molt interessant de postals, des del moment mateix de la Coronació. En Josep Deseuras, un dels fons més consultats de l’Arxiu Comarcal del Berguedà, fotografies precioses, sempre rellevants, un regal per a la vista. En Josep Pons, un artista amb majúscules, amb una obra on no sols la composició, sinó el color són afrontats amb sentit artístic. Hi ha la marca Luigi, que recull fotografies creades per una altra nissaga de fotògrafs berguedans de la família Escobet, imprescindibles en la història gràfica del Berguedà del darrer mig segle. I, finalment, el calendari fa el tomb cap el present, amb una portada deguda a Marc Serarols i una foto final de Lluís de Haro, nous valors que caldrà tenir en compte en el futur, per la composició perfecta i les imatges espectaculars.
El calendari i l’exposició que l’acompanya volem que siguin un acostament gràfic al que ha suposat la Coronació per a Berga i el Berguedà i un preciós record per al futur.
Text de Xavier Pedrals i Costa, Director de l’Arxiu Comarcal del Berguedà
Cada establiment disposa de 50 exemplars del calendari per repartir entre els seus clients.
Com cada any, l’edició del calendari també serveix per ensenyar les millors imatges del calendari de Berga a través d’una exposició. Aquest any, la mostra dedicada a fotografies de Queralt s’ha inaugurat el dimecres 23 de desembre i es pot visitar fins el dia 29 de gener de 2016 a l’Arxiu comarcal del Berguedà, al Pavelló de Suècia de Berga.