Image
Amunt
Navegació

Calendari Berga 2014 – Fons JOSEP M.CASALS ‘CASALETS’

Durant molts anys, a Berga, anessis on anessis, sempre hi trobaves el Casalets. No es perdia mai cap festa, cap trobada, cap acte cultural o esportiu. Sempre era allà, disposat a donar un cop de mà en el que fes falta i a retratar-ho tot. En aquest calendari que teniu a les mans, fem un recorregut per la vida de la ciutat de les últimes dècades a través de l’home de totes les entitats. Esperem que us agradi i que tingueu un bon 2014!

calendari-2014
Encàrrec
Aquí – Arxiu Comarcal del Berguedà
Número
7
Data de sortida
18/12/2013
Calendari Aquí per al municipi de Berga del 2014 amb imatges del fons de Josep M. Casals ‘Casalets’. Mesos i dies amb informació de les festivitats locals. Elaborat per Bífidus Produccions amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal del Berguedà.
DSC01081 (Custom)

Josep M. Casals ‘Casalets’

Josep Maria Casals, Casalets, va néixer a Berga el 1924. Des de molt jove, ha estat proverbial la seva presència a les entitats cíviques berguedanes, destacadament al Club d’Escacs i a la Colla Sardanista Cim d’Estela, però també al teatre, amb La Farsa; als Elois; als Reis, i en algunes entitats esportives: l’Handbol Berga, el Club Esportiu (futbol) i especialment el Bàsquet Berga. La riquesa de les situacions i anècdotes que ha viscut podrien omplir tants llibres com exposicions podrien muntar-se amb els materials que ha sabut conservar.

L’Ajuntament, per agrair la seva dedicació, li va atorgar el primer premi Ciutat de Berga a la Cultura Popular el 1981. Amb el premi, la Corporació volia “reconèixer el treball personal i desinteressat, realitzat en entitats i organitzacions que lluiten pel desenvolupament cultural de la població”. Aquell reconeixement no va ser per a Casals la fi del camí, sinó un encoratjament en el seu itinerari, que ha seguit fins avui mateix. Algunes d’aquestes entitats l’han tingut com a fundador, i fins i tot com a president, tot i que, per la seva modèstia, ha evitat tant com ha pogut qualsevol mena de protagonisme, preferint col·laborar a presidir o dirigir.

Amb una total coherència amb el seu sentit de la ciutadania, en Josep M. Casals va donar a Berga bona part dels materials que ha anat col·leccionant al llarg de més de mig segle, referents sempre a la vida de la ciutat, entre els quals la col·lecció de signatures, que és una de les més característiques. Aplega personalitats vinculades a qualsevol camp: escriptors, pintors, actors de cinema, de teatre, músics, cantants, etc., tots els berguedans que han destacat en qualsevol activitat i també els forans que han estat vinculats d’una manera o altra amb la ciutat.
Els materials recollits han estat la base de diverses exposicions, algunes produïdes per l’Arxiu Comarcal i especialment remarcables, com Els escacs: col·lecció de signatures, Autògrafs, 1956: un any prodigiós i Visions: la Patum, Patrimoni de la Humanitat, sota la mirada de J. M. Casals. També va col·laborar amb la seva documentació en exposicions de gran format, com les dedicades als 75 anys del Club d’Esquí o als 50 de la Colla Sardanista Cim d’Estela, entre altres.

Del seu treball a les entitats, en queda la tasca feta, que és molta, el caliu que sempre ha sabut donar, els programes, els cartells… i un munt de signatures dels protagonistes de la vida cívica berguedana, així com un remarcable fons fotogràfic.
Aquest fons fotogràfic es conservat també a l’Arxiu Comarcal del Berguedà, i és d’on provenen les imatges del calendari d’enguany. No s’ha de cercar en les seves fotografies la creació artística ni la professionalitat, no és el cas. Hi trobareu el bategar de la vida cívica, de les entitats, del jovent. També el testimoni de la seva presència en moltes iniciatives, de les que recull sovint l’única imatge conservada. La càmera ha estat per a ell un apèndix del seu bloc de notes.

Molts fotògrafs tenen una actitud únicament d’observadors davant de la vida i del món; ell, no: s’implica en totes les activitats i, en conseqüència, surt sovint a les fotos. La fotografia no és la seva activitat principal, li serveix per reflectir la vida que viu amb els altres. Per això, en la seva temàtica hi ha moltes persones i poquíssims paisatges sense gent.
Com es pot veure en aquest escrit, el gest de Josep M. Casals de donar a la ciutat les seves col·leccions respon a una actitud coherent amb la seva llarga trajectòria de servei, i també és una manera eficaç d’assegurar-ne tant la conservació com la utilitat pública.

Es podria dir, que durant molts anys, a Berga, hi ha hagut poques activitats ciutadanes sense la presència del Josep M. Casals, que, a més, solia fer una fotografia de l’acte i recollia les signatures del protagonista i del públic assistent; avui, vorejant ja els noranta anys, encara ho fa. Aquest calendari és una selecció dels seus apunts fotogràfics i un petit homenatge a la seva generosa actitud cívica.

Text de Xavier Pedrals i Costa, Director de l’Arxiu Comarcal del Berguedà

establiments_Calendari14

Establiments col·laboradors

Cada establiment col·laborador rep 100 calendaris que reparteix entre els seus clients. Totes les botigues estan identificades amb un cartell. Aquest és el llistat de negocis que han col·laborat per elaborar aquest calendari de l’any 2014:

establiments-calendari14

Establiments

Exposició Casalets


Com cada any, l’edició del calendari també serveix per ensenyar les millors imatges del fotògraf encarregat d’il·lustrar el calendari de Berga a través d’una exposició. Aquest any, la mostra dedicada a Josep M. Casals ‘Casalets’ es va inaugurar el divendres 20 de desembre i es podrà visitar fins el dia 31 de gener de 2014 a l’Arxiu comarcal del Berguedà, al Pavelló de Suècia de Berga.

cartell-exposició-2014

Cartell de l’exposició